Beton dient te worden beschermd
De meeste aannemers die biogasinstallaties bouwen zijn zich bewust van de negatieve invloed van zuren op beton. Daarom kiezen zij voor een betonsoort die ‘zuurbestendig’ is. Echter, blijkt dat deze zuurbestendige betonsoorten niet altijd voldoende doeltreffend zijn. Een van de belangrijkste problemen is corrosie van de wapening in het beton (ook betonrot genoemd) en carbonatatie.
Betonrot & carbonatatie
Carbonatatie is een natuurlijk proces van beton. Tijdens de uitharding ontstaat calciumhydroxide, dit reageert met kooldioxide. Calciumhydroxide zorgt voor het alkalische milieu en beschermt zo de stalen bewapening in het beton. Door de carbonatatiereactie daalt de Ph onder de 8/9, waardoor corrosie van de wapening kan ontstaan.
H2S Waterstofsulfide
De factor H2S vormt, samen met de aanwezigheid van organische zuren (o.a. melkzuur, azijnzuur), één van de meest bedreigende zuren voor de bescherming van uw betonnen constructie. Organische zuren kunnen zelfs bij concentraties van ± 1% een probleem vormen. Het H2S kan met een minimale concentratie van zuurstof in het biogas, zwavelzuur vormen (bij condensatie in het gasbereik). Het H2S, dat ontstaat door reductie van zwavelhoudend organisch materiaal in de inputstromen, zal een evenwicht vormen tussen het digestaat en het biogas. Het aanwezig H2S in het biogas zal zorgen voor betonschade ter hoogte van de headspace of gaszone.
Bescherm uw biogasinstallatie
Een ontzwavelingsprocedure wordt uitgevoerd tijdens het biogasproces (door o.a. gecontroleerde toevoer van lucht) maar volstaat niet om de negatieve invloed van het H2S te ondermijnen. De temperatuur van het biogas, boven het te vergisten materiaal, is hoger dan de temperatuur bij de betonwand. Hierdoor vormt er een condenslaag op die wand. Door de aanwezigheid van H2S zal een zuur mileu ontstaan. In de zure condenslaag op de betonwand, in de gasfase, ontwikkelen zich bacteriën die zwavelzuur van telkens hogere concentraties produceren. Het zuur zal de betonwand aantasten. Na verloop van tijd gaat de samenhang van het cementgebonden materiaal verloren en valt het beton uiteen tot op de wapening, met stabiliteitsproblemen tot gevolg.
Rocathaan Hotspray als ideale afwerking
Deze naadloze afwerking beschermt uw installatie tot in lengte van jaren tegen hierboven genoemde invloeden. Het product wordt warm en naadloos gespoten en hard uit binnen 10 seconden. De opbouw van het systeem is mede-afhankelijk van de aanwezige ondergrond. Prokol heeft in de afgelopen jaren ruimschoots ervaring opgedaan met Hotspray in biosgasinstallaties.