In de Rotterdamse Rijnhaven is een opvallend nieuw bouwwerk gebouwd: een complex van drie drijvende halve bollen. De drijflichamen zijn gemaakt van EPS en voorzien van een polyurea “huid” op basis hotspray producten van Prokol.
Klimaatbestendig en gezichtsbepalend
Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen dat in Rotterdam zijn opmars gaat maken. Het vernieuwende paviljoen verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden.
Het gebouw zal door zijn opvallende vorm zeer herkenbaar zijn en kan vanaf de Erasmusbrug gezien worden. Het drijvend paviljoen is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden.
Innovatief en duurzaam
Rotterdam heeft plannen voor het bouwen van drijvende stadswijken. Nog deze eeuw worden drijvende woonwijken een belangrijke invulling van het Stadshavensgebied. Mensen zullen in deze wijken op het water wonen, boodschappen doen, werken en recreëren.
De Rotterdamse ambities met Stadshavens omvatten 1600 hectare voor duurzame ontwikkeling. Het paviljoen gaat de mogelijkheden van deze vernieuwing demonstreren. Na vijf jaar zal het worden verscheept en elders in Stadshavens weer worden ingezet; deze flexibiliteit maakt hergebruik van het paviljoen makkelijker. Dat draagt weer bij aan de duurzaamheid ervan.
Ontwerp en ontwikkeling
Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. Het is gebouwd door Dura Vermeer. Er is samengewerkt met verschillende opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College die in de RDM Campus op Heijplaat zijn gevestigd.