Het groen de hoogte in | Door Ron Koolen
Verduurzaming en vergroening is een actueel en belangrijk onderwerp. Ook binnen het vakgebied van Prokol. In stedelijke woonomgevingen is groen vaak minder te vinden. Als oplossing gaat groen steeds vaker de hoogte in door middel van daktuinen en verticale bossen. Directeur Ron Koolen deelt zijn ervaring en blik op de toekomst binnen dit onderwerp in combinatie met de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen Prokol.
In stedelijke woonomgevingen is groen vaak erg schaars. Toch wordt er steeds meer gezocht naar oplossingen om groen de stad in te brengen. Vanuit m’n vakgebied merk ik dat steden hiervoor vaker de hoogte in gaan. Daktuinen en verticale bossen komen meer en meer voor. Dit wordt enorm gestimuleerd door lokale en nationale overheden. In gesprekken met architecten en opdrachtgevers merk ik dat zij steeds meer willen verduurzamen. Zelf maak ik ook steeds vaker de overweging om voor duurzamere oplossingen te kiezen. Bij onze jongere generaties, waaronder mijn eigen dochters, zie ik ook een echte omslag ontstaan. We worden ons steeds bewuster van hetgeen we doen. Persoonlijk vind ik dat een mooie ontwikkeling die ook echt nodig is.
Terug naar het groene dak. Door hiervoor te kiezen wordt een belangrijk steentje bijgedragen aan de verduurzaming van een leefomgeving. In veel regio’s wordt subsidie verstrekt wanneer de keuze gemaakt wordt voor een groendak. Dat is een leuke bijkomstigheid maar het brengt vooral een prettigere woonomgeving met zich mee. Ik denk dat het merendeel van ons dit kan beamen. Ook zorgt daknatuur voor een verkoelend effect wat zorgt voor een koelere woonomgeving waarbij minder of zelfs geen gebruik hoeft te worden gemaakt van airco’s. Een groendak helpt bij de afwatering van regenwater waardoor wateroverlast wordt verminderd. Leg je zonnepanelen op een groendak dan blijkt uit onderzoeken dat deze 6% tot wel 8% meer rendement op leveren omdat het dakoppervlak en de lucht daarboven, koeler blijft. Daarbij kunnen groene daken tot wel zeventig jaar meegaan in combinatie met de juiste dakafdichting.
Heb je eenmaal een groendak dan ga je meer vogels, vlinders en andere insecten zien. De planten op het dak zullen stofdeeltjes en stikstof uit de lucht opnemen en dit omzetten naar zuurstof. Een opsomming van positieve zaken welke eenvoudig te verlengen is en een investering in een groendak het overwegen waard maakt.
Toch zijn er ook aandachtspunten. Zo neemt het gewicht van het dak toe en zal het dakgroen af en toe moeten worden onderhouden. Het is van belang dat het dak op een duurzame manier gedicht is. De kans op lekkages is simpelweg groter door bijvoorbeeld werkzaamheden waaronder de aanleg en het onderhoud, maar ook omdat het bestand moet zijn tegen worteldoorgroei. Een lekkage op een eenmaal aangelegd groendak, laat zich namelijk niet eenvoudig opsporen.
Op deze manier kan ik mooi een brug slaan naar de daksystemen van Prokol. Als specialist op het gebied van vloeibare afdichtingen hebben wij in de afgelopen 35 jaar heel wat ervaring op kunnen doen. Zo zijn de meest uiteenlopende toepassingen tot uitvoer gebracht. Van lichte tot zware belastingen welke wereldwijd worden ingezet bij sterk uiteenlopende omstandigheden, waaronder vergroening in de hoogte.
De daksystemen van Prokol beschikken over een lange levensduur, zijn volledig naadloos en bestand tegen worteldoorgroei en andere mechanische invloeden van buitenaf. Werken op een Prokol dak vormt dan ook geen enkel probleem. Het vloeibare karakter zorgt ervoor dat alle voorkomende details naadloos en in het geheel kunnen worden opgenomen zonder hierbij concessie te doen aan de waterdichting.
Jaren ervaring leert dat elke project anders is, maar het leert ook dat er voor elk project een oplossing is. Samen met het Prokol team heb ik een duurzame toekomstvisie. Vragen, project plannen of op zoek naar een oplossing? Kom maar op, samen werken we naar meer groen in de hoogte!
Tot snel,
Ron Koolen | CEO Prokol Protective Coatings